LA PAU

 “Pau” és una paraula molt curta, de només 3 lletres, que pot arribar a significar un món millor i un futur pacífic. Una vida sense violència masclista, racista, homofòbica o religiosa. Avui, el Dia Escolar de la No-violència i la Pau, és el moment perfecte per a donar un cop d’ull a aquestes situacions on la violència hi és present i reflexionar sobre cada un dels casos.

“Quan em van preguntar sobre alguna arma que superés el poder de la bomba atòmica, vaig suggerir la millor de totes: la pau”. Aquesta coneguda frase de Albert Einstein destaca la força que té la pau respecte la violència. Tal i com l’amor supera la ira, les bombes i les armes mai seran capaces de vèncer milions de cors units amb un únic propòsit: la pau mundial. I és que, si tots cooperem i ens ajudem mútuament, podem aconseguir això i més. No és necessari l’ús d’armes ni de la violència per a solucionar conflictes. És necessària la pau. I amb ella, podem arribar a ser imparables i promoure l’eufòria arreu del món.

“Tothom té dret a triar el seu propi destí”, va dir Bob Marley en un dels seus concerts. Els drets humans són imprescindibles, són un motiu d’unió entre nosaltres. Tothom hauria de ser lliure de fer el que més li agradi, d’estudiar el que li interessi, de convertir-se en el que més li inspiri i, el més important de tot, de ser el que vulgui. Els pensaments i les opinions de cada persona són diferents, igual que els seus gustos i les seves aficions.

“Totes les persones haurien de ser tractades igual, sense importar qui són o a qui estimen”. Barack Obama va ser president d’Amèrica abans que Trump, i se’l caracteritzava per la pau que promovia a cada discurs que feia. En aquest cas, volia posar fi al racisme i l'homofòbia, un tipus de violència molt extens però que cada cop es va fent més petit. Encara que siguem de diferent color i estimem a qui vulguem, se’ns ha de respectar, ja que tots som humans i junts formem una família.

“Si jutges la gent, no tens temps d’estimar-la”. Aquesta frase la va dir Teresa de Calcuta, una monja que va ser venerada Santa per l’Església Catòlica Romana. Un món sense prejudicis és difícil d’aconseguir, però el que sí és cert és que molts adolescents, infants i joves són víctimes de l’assetjament escolar. Aquest tipus de violència no és només física, sinó també psicològica, i hi entra en joc l’agressió verbal directa i indirecta. Per això, si ens veiem involucrats en aquesta situació, el millor és demanar ajuda i estar al costat d’aquells que més ens estimen i més suport ens donen.

Avui és el Dia Escolar de la Pau, i s’ha de celebrar amb alegria i pacifisme. Hem de lluitar contra tots aquests tipus de violència que no sempre són ateses, i només podem fer-ho units i amb valentia. Tal i com va dir Mahatma Gandhi: “La força no ve de la capacitat física. Ve d’una voluntat indomable”.

SEGONA TROBADA FEAC

 El passat 14 de març vam dur a terme la segona Trobada FEAC d’aquest curs. Aquesta va girar al voltant del tema de la SOBREPROTECCIÓ dels pares cap als fills.
Vam començar amb una dinàmica per trencar el gel entre els assistents, tot seguit vàrem fer la lectura d’un cas pràctic sobre el que vam generar un treball en grup i una posada en comú. Després d’extreure’n les conclusions, vam projectar un vídeo d’una psicòloga que donava unes recomanacions i vam generar un debat.
L’acollida per part de les famílies va ser fantàstica, ja que vam comptar amb una gran afluència amb una actitud participativa i amb ganes d’explicar les seves experiències. Aquesta alta participació ens fa veure que el “Projecte FEAC” ja està consolidat a l’escola i ens il•lusiona a tot l’equip de mestres que preparem les sessions a seguir tirant-lo endavant. Gràcies.

Venezuela

Sovint organitzem campanyes solidàries a l’escola per a ajudar els més desafavorits, però realment sabem on van els nostres donatius? Campanya del sobre, esmorzar solidari, bar solidari… Moltes vegades ens plantegem si realment l’ajuda arriba a aquell que ho necessita.

És per això que us fem arribar unes fotografies fetes a la "Capilla San José" de la ciutat de Caracas (“Venezuela”) on es veu com es fa arribar el material escolar a diversos nens apadrinats per l’ONG Manyanet Solidari per tal que puguin accedir a un nou curs.

Gràcies a tots per fer-ho possible. El nostre esforç ha valgut la pena.

ESMORZAR SOLIDARI

 El dijous 21 de març, vam celebrar a l’escola un “esmorzar solidari”. Era el primer d’aquest curs. Aquest consisteix en què els alumnes, mestres i professors que ho desitgen compren per esmorzar un tiquet solidari per l’import de 2 euros i a canvi reben un entrepà i una beguda.
Els diners recollits, un cop descomptades les despeses, es destinen a facilitar l’accés als estudis a nens de Camerun, Colòmbia i Veneçuela a través de l’ONG Manyanet Solidari. És fantàstic veure com un gran nombre d’alumnes i professors participen d’aquesta activitat amb l’objectiu d’ajudar aquells que més o necessiten.
Aquesta és una activitat més promoguda des del Departament de Pastoral de l’escola i amb ella es pretén, a part de recollir diners per a l’ONG, conscienciar i educar als alumnes sobre la necessitat d’ajudar-nos els uns als altres ,valor fonamental dins de la nostra escola.

INICIEM EL VOLUNTARIAT DEL CURS 2019-20

Quantes vegades hem sentit parlar de valors? Solidaritat, cooperació, ajuda, respecte… Aquestes i moltes d’altres són paraules que a l’escola, a casa o al poble ens repeteixen sovint. Són valors positius que ens recalquen què cal agafar com a referent, però quan arribarà el moment de mirar més enllà i aprendre a aplicar-los?

A la nostra escola entenem des de fa uns quants anys que els valors i les accions positives, a part de saber-les, cal exercir-les i és per això que vàrem decidir impulsar un grup de voluntariat. Cada dissabte al matí, un grup d’alumnes dels cursos superiors de l’escola va a col•laborar a un menjador social de la ciutat de Barcelona. Allà reparteixen menjar a persones que ho necessiten, preparen amanides i verdura a la cuina o ordenen el magatzem (les tasques són diverses) però sobretot, aprenen a donar el seu temps per ajudar a aquells que ho necessiten.

Tant important com formar bons estudiants és formar bones persones, per motiu oferim des de l’escola aquest projecte, que tira endavant gràcies a les ganes i l’empenta dels propis alumnes, ja que són ells qui, lliurement, quan ho han provat hi volen tornar.

Aquest dissabte 2 de novembre hem iniciat el voluntariat d’aquest curs i 7 alumnes han dedicat part del cap de setmana a col·laborar amb els més desafavorits. L’experiència ha estat positiva i alguns d’ells ja parlen de tornar-hi, pel que us animem a tots a col•laborar en aquesta i en d’altres iniciatives que durem a terme durant aquest curs .