LA PAU

 “Pau” és una paraula molt curta, de només 3 lletres, que pot arribar a significar un món millor i un futur pacífic. Una vida sense violència masclista, racista, homofòbica o religiosa. Avui, el Dia Escolar de la No-violència i la Pau, és el moment perfecte per a donar un cop d’ull a aquestes situacions on la violència hi és present i reflexionar sobre cada un dels casos.

“Quan em van preguntar sobre alguna arma que superés el poder de la bomba atòmica, vaig suggerir la millor de totes: la pau”. Aquesta coneguda frase de Albert Einstein destaca la força que té la pau respecte la violència. Tal i com l’amor supera la ira, les bombes i les armes mai seran capaces de vèncer milions de cors units amb un únic propòsit: la pau mundial. I és que, si tots cooperem i ens ajudem mútuament, podem aconseguir això i més. No és necessari l’ús d’armes ni de la violència per a solucionar conflictes. És necessària la pau. I amb ella, podem arribar a ser imparables i promoure l’eufòria arreu del món.

“Tothom té dret a triar el seu propi destí”, va dir Bob Marley en un dels seus concerts. Els drets humans són imprescindibles, són un motiu d’unió entre nosaltres. Tothom hauria de ser lliure de fer el que més li agradi, d’estudiar el que li interessi, de convertir-se en el que més li inspiri i, el més important de tot, de ser el que vulgui. Els pensaments i les opinions de cada persona són diferents, igual que els seus gustos i les seves aficions.

“Totes les persones haurien de ser tractades igual, sense importar qui són o a qui estimen”. Barack Obama va ser president d’Amèrica abans que Trump, i se’l caracteritzava per la pau que promovia a cada discurs que feia. En aquest cas, volia posar fi al racisme i l'homofòbia, un tipus de violència molt extens però que cada cop es va fent més petit. Encara que siguem de diferent color i estimem a qui vulguem, se’ns ha de respectar, ja que tots som humans i junts formem una família.

“Si jutges la gent, no tens temps d’estimar-la”. Aquesta frase la va dir Teresa de Calcuta, una monja que va ser venerada Santa per l’Església Catòlica Romana. Un món sense prejudicis és difícil d’aconseguir, però el que sí és cert és que molts adolescents, infants i joves són víctimes de l’assetjament escolar. Aquest tipus de violència no és només física, sinó també psicològica, i hi entra en joc l’agressió verbal directa i indirecta. Per això, si ens veiem involucrats en aquesta situació, el millor és demanar ajuda i estar al costat d’aquells que més ens estimen i més suport ens donen.

Avui és el Dia Escolar de la Pau, i s’ha de celebrar amb alegria i pacifisme. Hem de lluitar contra tots aquests tipus de violència que no sempre són ateses, i només podem fer-ho units i amb valentia. Tal i com va dir Mahatma Gandhi: “La força no ve de la capacitat física. Ve d’una voluntat indomable”.